Netteiere kan spare millioner

Infratek er eksperter på arbeid under spenning (AUS). Arbeidsmetoden kan gi netteiere store besparelser i kroner, og mer stabil kraftleveranse. – For Norgesnett kan det være snakk om opptil 10 millioner i KILE-kostnader i året. En betydelig del av denne kostanden begrunnes med utkoblinger i forbindelse med planlagt arbeid. Med AUS kan strømutkoblinger reduseres betraktelig, sier avdelingsleder Arild Borge i Norgesnett.  Dette gir helt klart mer fornøyde kunder.

På Asmaløy i Hvaler kommune har en linjeskillebryter kilt seg fast i 20 kV fordelingsnettet. Da kan netteieren Norgesnett enten slå av strømmen for flere tusen husene og hyttene videre ut på Hvaler-øyene, gjøre omfattende omkoblinger i høyspenningsnettet eller benytte seg av AUS for å utbedre feilen.
- Mange på hyttene utover her praktiserer hjemmekontor i langhelgene, med PC og andre ting som krever strøm. Både de og fastboende skal varsles ved planlagt strømutfall. Og selv om vi gjør informerer blir enkelte kunder selvsagt irritert. Flere ringer kundeservice og omdømmet vårt går ned. En viktig faktor er også at vi får økte kostnader for ikke-levert energi (KILE). Dessuten er arbeidsmetoden med AUS vel så effektiv. I Norgesnett har vi nå virkelig satt AUS på agendaen. Vi kommer uten tvil til å bruke denne ekspertisen mye mer fremover, sier Borge som sammen med teamet sitt kunne følge utbedringsarbeidet med venderen på Asmaløy på nært hold da Infrateks montører kjørte den firehjulsdrevne lastebilen med lift innover svabergene.

Montørene Erlend Teig og Lindulf Gaustad  forklarer de fremmøtte etter hvert som arbeidet skrider fram. Duoen  etterlater ingen tvil, sikkerhet først. – Det gjelder å ha kontroll på risiko-faktorene, sier Erlend Teig. 

REN – rasjonell elektrisk nettvirksomhet - arrangerer temadager om AUS 20. og 21. september på Gardermoen. Der vil Infratek også ha en demonstrasjon. Infratek er en av få aktører som har lang erfaring med arbeidsmetoden.

-  Mannskapene vi bruker til AUS er som Erlend og Lindulf svært erfarne, har lang opplæring og generelt solid faglig kompetanse. Dette er en krevende og farlig jobb uten riktig kunnskap. Uansett tilgjengelighet og terreng tar vi AUS-oppdrag. Riktig utstyr fra A til Å er ekstremt viktig, det samme er opplæringen i bruken av dem. Mange AUS-montører mener at de faktisk føler seg tryggere når de arbeider under spenning, for da har de selv kontroll på alle risikofaktorene. Statistikk fra flere land der AUS har en større utbredelse enn i Norden, bekrefter også at AUS faktisk er en mer sikker arbeidsmetode enn å jobbe på utkoblet anlegg, sier avdelingsleder Kjell Løvbakken i Infratek.
 
En annen fordel med AUS er at det sikrer full redundans i strømnettet. 

Norgesnett AS er et heleid datterselskap av Fredrikstad Energi AS og har gjennom områdekonsesjon ansvaret for strømnettet i kommunene Fredrikstad (ikke kommunedel Onsøy), Hvaler, Nesodden, Røyken, Enebakk, Ski og Askøy. Norgesnett har omlag 93.000 kunder.

Avdelingsleder Arild Borge i Norgesnett (blå hjelm) og avdelingsleder Kjell Løvbakken i Infratek (t.v) fulgte arbeidet på Asmaløy på nært hold.
alt

Kontakt oss

Her kan du sende bestillinger eller ta kontakt med oss for mer informasjon eller et uforpliktende tilbud.

Fornavn*
Etternavn*
Firma*
E-post*
Telefon*
Postnummer
By / Sted
Melding...